7 december 2023

Zwemtitels Wytze Broekstra

De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) organiseerde samen met Sportbedrijf Rotterdam van 30 november t/m 3 december een schitterend zwemsportevenement in het Zwemcentrum Rotterdam; de Rotterdam Qualification Meet (RQM 2023).

eel nationale en internationale topzwemmers waren aanwezig in Rotterdam.

Voor de Junioren/Jeugd zwemmers die zich voor de RQM hadden geplaatst een mooie gelegenheid om in een sterk deelnemersveld de degens te kruisen met de diverse topzwemmers in het 50 meter bad. Junior Wytse Broekstra mocht namens ZV De Vikings tijdens het zwemtoernooi op diverse zwemafstanden aan de bak. De 15-jarige zwemmer kan terugzien op vier succesvolle zwemdagen.

Op de eerste afstand die door Wytse Broekstra gezwommen werd, de 50 meter schoolslag, werd een Nederlands record gezwommen. De oude Nederlandse toptijd van 29.99 werd verbeterd naar 29.97. In de overige dagen werden nog de 200 meter schoolslag, 100 meter schoolslag en 100 meter rugslag gezwommen. In de serie van de 200 meter schoolslag werd een tijd van 2.25.17 gezwommen.

In de finaleronde van de Junioren/Jeugd ging het een stuk sneller met 2.21.21 wat resulteerde in de winst. Vooral de eerste 100 meter in 1.07.42 maakte indruk. De 100 meter rugslag werd gezwommen in een tijd van 1.01.06. Een goede tijd. Met een verschil van 0.04 seconde net niet voldoende voor een finaleplaats. Als laatste afstand nog de 100 meter schoolslag. In de serie werd er een tijd gezwommen van 1.05.04 gezwommen, wat ruim voldoende was voor een finaleplaats. In de finale ging het direct hard. Er werd aangetikt in 1.04.60 wat een nieuw Nederlands Record betekende.

Tijdens het toernooi werd een persoonlijk klassement bijgehouden tussen de snelste zwemmers van Nederland. Dit werd op basis van zogenaamde Rudolphpunten gedaan, wat mogelijk maakt om prestaties te duiden tussen jongens en meisjes in de verschillende leeftijdsgroepen. Hierin wist Wytse Broekstra met zijn tijd op de 200 meter schoolslag met maar liefst 18,6 punten het goud te grijpen (foto).

Aankomend weekend zijn de Nederlandse Junioren Kampioenschappen in Eindhoven. Naast Wytse Broekstra zullen Sven Koornstra en Tycho Wienbelt de eer van Harlingen weer hooghouden.