Ambassadeur


Joël de Jong

Ik ben Joël de Jong, sinds 2002 geboren en getogen in ‘mien stadsje’ Harlingen. Onze familie was toentertijd al grotendeels in de ban van sport. Zo waren we in mijn eerste levensjaren veelvuldig te vinden op het voetbalveld. Echter, kwam ik op 5-jarige leeftijd op een dag thuis met een slepend en opgezwollen been. De pijn was echt ondraaglijk.

Na vele onderzoeken in het ziekenhuis werd ik gediagnosticeerd met een agressieve vorm van botkanker (Ewing sarcoom). Onmiddellijke opname in het UMCG Groningen volgde. Na 14 chemokuren, evenals amputatie van mijn linker onderbeen werd ik door de kinderoncoloog genezen verklaard. Hierop bestelde mijn moeder een scootmobiel. Juist doordat we onvoldoende waren geïnformeerd over de mogelijkheden na amputatie. Tijdens de eerste afspraak met de revalidatiearts zei ze: ‘afschaffen dat ding! Je gaat leren lopen op een prothese.’

En zo geschiedde. Wandelen in een loopbrug werd al snel zelfstandig wandelen. Maar mijn allergrootste passie was sporten. Er heerste toentertijd nogal wat onzekerheid over de mogelijkheden hiervoor. Met de hulp van een multidisciplinair team van revalidatie-Friesland, familie en lotgenoten is het gelukt! Ik meldde me aan bij V.V Harlingen en T.V. Ready Harlingen. Bij V.V. Harlingen werden we tweemaal kampioen met ons team en bij de junioren van T.V. Ready werd ik clubkampioen. Blijkbaar was er veel meer mogelijk met een beenprothese dan ik dacht. Net toen mijn prothese niet meer bestand was tegen het voetbalgeweld, kreeg ik een uitnodiging van mijn prothesemaker. Ik mocht voor het eerst gebruik maken van een zogenaamde Blade.

Een Blade is een sportprothese die speciaal is gemaakt voor rennen. Dit bleek een van de mooiste dagen uit m’n leven te worden. Ik kon namelijk meteen harder rennen dan ooit. Nu train ik tienmaal per week in Amsterdam. Ook studeer ik daar Fysiotherapie. Op dit moment heb ik 1 bronzen en 1 zilveren medaille op het EK behaald. En heb afgelopen jaar deelgenomen als verspringer en sprinter op de Paralympische Spelen in Tokyo. Mijn volgende doel wordt het behalen van een medaille op de Paralympische Spelen van Parijs in 2024.

Als ambassadeur van Sportakkoord Harlingen wil ik me met name inzetten voor inclusiviteit. Ik vind dat sport voor iedereen mogelijk moet zijn. Of je nou jong of oud bent, welke nationaliteit je ook maar hebt, arm of rijk bent, een handicap hebt of niet. Dat moet niets uitmaken.

Dit wil ik doen door mijn verhaal zoveel mogelijk te delen. Hiermee hoop ik mensen te inspireren, activeren en motiveren. Met mijn kennis over de problemen waar mensen met een beperking tegenaan lopen, kan ik ook ideeën inbrengen om de sportgelegenheid voor mensen met een beperking te vergroten.