18 augustus 2023

Topatleet start Visserijdagen

Hoe en in welke vorm is elk jaar weer een verrassing, maar voor dit jaar waren Visserijdagen-voorzitter Jules Dutrieux, wethouder Hendrik Sijtsma en voorzitter Johan Schikker van het Sportakkoord Harlingen het al heel snel met elkaar eens. “We laten de opening verrichten door niemand minder dan onze eigen stadgenoot Joël de Jong. Want het is toch fantastisch dat je dat door een wereldkampioen op de 100 meter hardlopen laat doen,” aldus Jules Dutrieux.

Zoals bekend behaalde Joël nog niet zo lang geleden tijdens het WK Para-Atletiek in Parijs op deze afstand een gouden medaille en kwalificeerde hij zich daarmee voor de Paralympische Spelen die volgend jaar ook in Parijs worden gehouden. Daarnaast wist hij ook nog een bronzen medaille te halen op het onderdeel verspringen. Daar mag, kan en moet Harlingen trots op zijn. Zo ook het Stichtingsbestuur Visserijdagen die hem maar al te graag het startsein wil laten geven van de Visserijdagen 2023. Een opening die vergezeld zal gaan met videobeelden van deze gouden race.

De opening is woensdag 30 augustus a.s. om 16.00 uur op het hoofdpodium op de Grote Bredeplaats. Aansluitend is er dan een spetterend optreden van De Kast met leadzanger Syb van der Ploeg en stadgenoot Nico Outhuijse als drummer.

Joël de Jong is als ambassadeur Inclusief Sporten verbonden aan het Sportakkoord Harlingen. In die hoedanigheid is hij regelmatig aanwezig bij activiteiten die in Harlingen worden georganiseerd voor mensen met een beperking. Het doel daarvan is om te laten zien dat geen enkele beperking een beperking hoeft te zijn om te sporten en te bewegen. In welke vorm en op welk niveau dan ook. Inclusief Sporten is één van de hoofdthema’s van het Sportakkoord Harlingen.

Joël de Jong: “Als ambassadeur van Sportakkoord Harlingen wil ik me met name inzetten voor inclusiviteit. Ik vind dat sport voor iedereen mogelijk moet zijn. Of je nou jong of oud bent, welke nationaliteit je ook maar hebt, arm of rijk bent, een handicap hebt of niet. Dat moet niets uitmaken. Dit wil ik doen door mijn verhaal zoveel mogelijk te delen. Hiermee hoop ik mensen te inspireren, activeren en motiveren. Met mijn kennis over de problemen waar mensen met een beperking tegenaan lopen, kan ik ook ideeën inbrengen om de sportgelegenheid voor mensen met een beperking te vergroten.”