6 januari 2023

Kanshebbers Sportprijs 2022

De drie genomineerden voor de beste sportprestatie van 2022 zijn bekend: karateka Hillebrand Pander, Zeerobben Vrouwen 1 en het afdelingspartuur van Kaatsvereniging Eendracht. De winnaar van de Hotze Schuiltrofee wordt bekend gemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Harlingen in hotel-restaurant Anna Casparii aan de Noorderhaven in Harlingen. Naast trofee zal ook weer de jaarlijkse aanmoedigingsprijs worden uitgereikt. Die gaat dit jaar naar judoka Justin Beverlo. De nieuwjaarsreceptie begint om 17.00 uur en duurt tot 19.00 uur.

Het bestuur van de Stichting Sportakkoord Harlingen heeft in samenwerking met de wethouder Sportzaken Hendrik Sijtsma besloten om één individuele sporter en twee sportteams te nomineren voor de Hotze Schuiltrofee te nomineren. Hillebrand Pander doet al sinds 1995 aan Tang Soo Do (Koreaans karate) bij Shi Sun in Harlingen. Op 17 juni 2022 heeft hij op 63-jarige leeftijd de meestergraad zwarte band 4e Dan behaald. Daarmee behoort hij tot de vijf meesters in Nederland die deze bijzondere graad bezitten. Pander geeft naast zijn eigen trainingen ook nog drie dagen in de week les aan zowel de jeugd als volwassenen bij Shi Shun. 

Het voetbalteam Vrouwen 1 van Zeerobben is vorig jaar met overmacht kampioen geworden in de vierde klasse. Ze scoorden meer dan 100 doelpunten en promoveerden op 14 mei 2022 naar de derde klasse. Een prestatie gebaseerd op jarenlang keihard trainen in combinatie met een gezonde dosis teamspirit, waarbij ook de gezelligheid nooit uit het oog is verloren. Bovendien zijn de dames van het team naast hun eigen elftal ook nauw betrokken bij andere activiteiten van Zeerobben. Zo geven zij wekelijks training aan jongere teams en zijn ze onder andere betrokken bij het organiseren van het jaarlijkse voetbalkamp en de familiedagen.

Het afdelingspartuur van de Kaatsvereniging Eendracht leverde in 2022 een prima prestatie door in een veld van 56 afdelingsparturen een gedeelde 3e plaats te behalen tijdens het NK Heren Senioren (de Bondspartij) in Franeker. Het partuur, bestaande uit Rick Alberda, Tjitse Ben Hoekstra en Dylan Drent kaatste deze partij voor de tweede achtereenvolgende keer in deze samenstelling, maar strandde uiteindelijk in de halve finale na een spannende strijd tegen Sint Jacobiparochie.

Naast de Hotze Schuiltrofee wordt er ook weer een aanmoedigingsprijs uitgereikt. Die prijs gaat dit jaar 13-jarie judoka Justin Beverlo uit Harlingen. Hij behaalde op zaterdag 5 november 2022 in Hoogeveende derde plaats bij de Nederlandse kampioenschappen in zijn leeftijdscategorie. Het behalen van deze prijs is een beloning voor zijn nimmer aflatende trainingsarbeid zes dagen in de week. Die trainingsarbeid verdeeld hij over de Sportschool Akkermans in Wommels en Sportstad Heerenveen waar alleen geselecteerde sporters mogen trainen. Justin Beverlo was ook al twee keer Fries kampioen en kampioen van het district Noord-Nederland en heeft hij vele andere prijzen in de wacht gesleept. Hij weet al deze sportieve inspanningen bovendien op een uitstekende manier te combineren met zijn schoolwerk. 

Hillebrand Pander in actie
Judoka Justin Beverlo krijgt dit jaar de aanmoedigsprijs.