20 maart 2023

Boulegoed en de Challenges

Jeu de Boulesvereniging Boulegoed was in Harlingen één van drie verenigingen die de vorig jaar gelanceerde uitdagingen aannam om te komen tot een nog gezonder sportklimaat. Inmiddels heeft de club 13 van de 21 uitdagingen, challenges genaamd, afgevinkt.

Voorzitter Cees Stam van Boulegoed is er eerlijk over. Het was in eerste instantie niet het stimuleren van een gezonder sportklimaat dat zijn club over de streep trok toen hij vorig jaar het verzoek kreeg om deel te nemen aan de challenges. “Dat was vooral die 500 euro die we er mee konden verdienen. We hadden net de coronacrisis met alle ellende van dien achter de rug en wisten nog niet hoe dat financieel voor de club zou uitpakken.”

Achteraf viel de financiële schade mee en is Stam inmiddels tot de conclusie gekomen dat het sowieso goed is dat zijn club bij het project is aangesloten. “We zijn nu ruim een half jaar bezig en het project werpt zijn vruchten af. Het stimuleren van een nog gezonder sportklimaat is binnen de club serieus thema geworden. Er wordt over nagedacht en er worden stappen gezet om dat te realiseren.”

Thema’s

Het team Positieve Sportcultuur dat zich namens de Stichting Sportakkoord Harlingen onder andere bezighoudt met het stimuleren van een gezond beweeg- en sportklimaat in Harlingen heeft de thema’s en de daaraan verbonden challenges bedacht. Het project is in samenwerking met TeamFRL Harlingen (voorheen het Beweegteam Harlingen) aan alle clubs en verenigingen aangeboden. De thema’s zijn een rookvrije vereniging, alcoholbeleid en de gezonde sportkantine.

Aan die drie thema’s zijn in totaal 31 challenges verbonden. Het is  niet zo dat deelnemende clubs al die uitdaging aan moeten gaan, legt Marvin Dijkstra uit. Hij is projectmedewerker bij Sport Fryslân en als Team Fitcoach aan dit project verbonden. “Als een club zich aanmeldt ga ik langs voor een gesprek en inventariseer ik samen met het bestuur wat zijn al doen aan het stimuleren van gezond sport- en beweegklimaat. Die challenges strepen we dan weg. En met wat dan overblijft kan men aan de slag. Dat is het startpunt.”

Gezonde dorstlessers

Zo vielen bij de uitdaging gezonde sportkantine voor Boulegoed direct twee onderdelen af omdat de club geen frituur of een automaat met snacks of snoep heeft. Het feit dat er in de kantine naast gewoon bier ook alcoholvrij bier geschonken wordt, betekende wel dat er gelijk een andere uitdaging afgevinkt kon worden. En dat men naast rode en witte wijn en frisdranken tevens water aanbiedt als dorstlesser leverde eveneens pluspunten op. Inmiddels heeft de deelname aan het project de club ook een watercooler van Sport Fryslân opgeleverd zodat hun aanbod aan gezonde dorstlessers optimaal is.

Hoewel Boulegoed goed op weg is om alle challenges tot een goed einde te brengen, zijn ze volgens Stam niet allemaal een gelopen race. “De binnenaccommodatie is van ons zelf en rookvrij. Het buitenterrein met buitenbanen is van de gemeente en openbaar, dus daar is een rookverbod voor ons lastig te handhaven. Ook is het lastig om alle vrijwilligers die bij ons kantinediensten draaien het certificaat ‘Verantwoord Alcohol Schenken’ te laten halen.”

Hulpmiddel

Dat is geen punt, stelt Marvin Dijkstra. “Het halen van alle challenges is geen doel op zich. Ze zijn bedoeld om clubs te helpen bij realiseren van een gezond sport- en beweegklimaat. Het is een bewustwordingsproces waarbij de uitdagingen een hulpmiddel zijn. Daarom kijken we aan het begin via die nulmeting welke challenges bij de een club passen.” En het werkt, weten ze inmiddels bij Boulegoed. Stam: “We pakken per keer een uitdaging op en dan gaat bijvoorbeeld de activiteitencommissies daarmee aan de slag. Het project komt iedere maand als vast thema terug op de bestuursvergadering en dan kijken we of we weer een challenge af kunnen vinken. Zo houden ze ons scherp.”

Wilt u nu ook met uw club of organisatie meedoen aan de challenges en 500 euro verdienen, meld je dan aan via deze website of bij TeamFRL Harlingen .