18 januari 2024

Sportevenementen 2024

Er staan dit jaar weer een aantal prachtige sportevenementen op kalender die menig sporthart vlugger zal laten slaan. Veel van die evenementen vinden plaats in Europa. Die kalender is zo goed gevuld. Daarom hier een selectie van vijf evenementen die redelijke dicht bij huis zullen plaatsvinden.

De Olympische Spelen

Iedere vier jaar wordt de hoogmis van de sport gehouden. In 32 disciplines meten meer dan 10.000 atleten zich met elkaar. Er zijn voor deze uitgave vier nieuwe sporten die nu ook met Olympische medailles gelauwerd worden: klimmen, breakdance, surfen en skateboarden. Plaats van het evenement is Parijs. Dat betekent je zowel de tijd als de mogelijkheid hebt om zelf iets live van de Spelen mee te maken. Direct na deze spelen worden op het zelfde Olympische complex de Paralympische Spelen gehouden. En daar gaat onze eigen Joël de Jong op jacht naar Olympische medailles en records bij het verspringen en op het Olympische koningsnummer: de 100 meter sprint.

Het EK-voetbal

De grote voetbaltoernooien worden ook iedere vier jaar gehouden. Het grootste voetbalfeest is uiteraard het WK. Maar tussen twee WK’s door wordt het Europees kampioenschap of EK gehouden. Deze keer heeft het plaats in Duitsland, en de wedstrijden worden gespeeld in 10 verschillende stadions. Nederland en België hebben zich geplaatst voor dit toernooi. Er worden tussen 14 juni en 14 juli 51 wedstrijden gespeeld, met op 14 juli de finale in Berlijn.

Formule 1 seizoen 2024

Met een drievoudig wereldkampioen die alle records deed sneuvelen, heeft Max Verstappen Formule 1 opnieuw tot een van de populairste sporten van de Lage Landen gemaakt. De eerste twee wedstrijden worden verreden op het Arabisch schiereiland, op 2 maart in Bahrein, en op 9 maart in Saoedi-Arabië. Er zijn in totaal 23 races. Dichts bij ons zijn de Grote Prijs van België op 28 juli. Dan gaat het Formule 1 circus op zomervakantie om op 25 augustus terug te starten op ons eigen circuit van Zandvoort. Wordt het opnieuw een jaar gedomineerd door Verstappen en Red Bull?

Tour de France

Er zijn wel wat rondes waar ieder jaar naar uitgekeken wordt. De Vuelta in Spanje en de Giro in Italië. Maar er is toch geen enkele koers waar zo reikhalzend naar wordt uitgekeken als de Tour de France. De renner die met de gele trui de laatste rit eindigt, wordt een legende in de wielersport. Al zal dit in 2024 voor het eerst niet op de Champs Elysées in Parijs zijn. Er werd gekozen om dit jaar de voorrang aan de Olympische Spelen te geven. De tour eindigt dit jaar in het Zuid-Franse Nice.

De grote tennistoernooien van Roland Garros en Wimbledon

Tennis is in Nederland na voetbal een van de meest beoefende sporten. Er zijn daarom heel wat amateurtennissers die maar war graag de grote helden van het tennisveld aan het werk zien.

Roland Garros of ‘The French Open’, loopt van 20 mei tot 9 juni. De wedstrijden worden gespeeld in Parijs. Frankrijk zal zich moeten opmaken voor een heel druk sportprogramma in 2024. In Engeland wordt in Wimbledon gespeeld vanaf 1 juli. 14 juli is de laatste dag en wordt ook de finale gespeeld.