22 december 2023

Nominaties Sportprijs 2023

De vier genomineerden voor de beste sportprestatie van 2023 zijn bekend: Heren 1 FC Harlingen, het eerste damesteam van VVH, para-atleet Joël de Jong en fierljepper Friso Hobma. De winnaar van de Hotze Schuiltrofee wordt bekend gemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Harlingen op in 8 januari in café ’t Noorderke  aan de Noorderhaven in Harlingen. Naast trofee zal de jaarlijkse aanmoedigingsprijs worden uitgereikt. Die gaat dit jaar naar team U14 van Basketbalvereniging Green Lions. De nieuwjaarsreceptie begint om 19.00 uur en duurt tot 21.00 uur.

Het bestuur van de Stichting Sportakkoord Harlingen heeft in samenwerking met de wethouder Sportzaken Hendrik Sijtsma besloten om twee individuele sporters en twee sportteams te nomineren voor de Hotze Schuiltrofee. Heren 1 van FC Harlingen is een team waarvan de kern al sinds de jeugd bij elkaar is. Al die jaren van samenwerking en doorzetten is in het seizoen 2022-2023 beloond met het kampioenschap van de zondag vierde klasse A en promotie naar derde klasse A. Daarnaast zijn team ook op andere manier actief betrokken bij de vereniging door het trainen van jeugdteams, het helpen in de kantine en het assisteren bij toernooien.

De Harlinger atleet Joël de Jong is genomineerd voor zijn prestaties tijdens de Wereldkampioenschappen Para-atletiek in Parijs in juli van dit jaar. Hij werd wereldkampioen op de 100 meter sprint in een recordtijd van 12.09 en won een bronzen medaille met het verspringen.  Het eerste damesteam van volleybalvereniging VVH leverde in april van dit jaar een bijzondere prestatie door de finale van het kampioenschap om de Noordelijke beker te winnen. Dat deden zij in Hoogeveen door het sterke VC058 uit Leeuwarden op een overtuigende manier met 3-0 te verslaan. Fierljepper Friso Hobma is ditmaal de jongste genomineerde. De negenjarige Harlinger won in augustus in het Zuid-Hollandse Vlist het Nederlands Kampioenschap Fierljeppen bij de jongens tot en met 10 jaar. Hij deed dat met een sprong van maar liefst 10.16 meter.

Naast de Hotze Schuiltrofee wordt er weer een aanmoedigingsprijs uitgereikt. Die prijs gaat dit jaar naar het U14 team van Basketbalvereniging Green Lions. Het afgelopen seizoen werd zij als U12 team ongeslagen kampioen in hun klasse. Nu staan zij als U14 team in hun klasse weer boven aan en zijn zij winterkampioen geworden. Kortom, een team met veel potentie dat het basketbal in Harlingen weer goed op de kaart zet.