13 juli 2023

Joël de Jong pakt brons

Harlinger en ambassadeur Inclusief Sporten van het Sportakkoord Harlingen Joël de Jong won tijdens de WK para-atletiek 2023 in Parijs op het verspringen een bronzen medaille met 6,92 meter in de klasse T63.

Maandag 10 juli was de dag van het verspringen op de eerste WK van de in Harlingen geboren en getogen Joël de Jong. Het afgelopen jaar is er veel gebeurd: verhuizing van Amsterdam naar Arnhem, waar hij nu op Sportcentrum Papendal traint en woont op Warnsborn, een accommodatie van sportcentrum Papendal. Dit heeft heel goed uitgepakt. Door vooral het fijne contact met trainers Fynn van Buuren en Joep Janssen, de ontspannen sfeer en de perfecte trainingsomstandigheden werden de resultaten ook beter en werd de limiet voor de WK dan ook snel gehaald.

Maandag behaalde Joël met een sprong van 6.92 meter een mooie derde plaats. Hij werd in Parijs voorbij gesprongen door de Deen Daniel Wagner en de uit Duitsland afkomstige Leon Schafer. Daniel sprong een afstand van 7,03 meter. De Duitser Duitsland sprong in zijn zesde en laatste poging 17 cm verder dan het oude wereldrecord en won daarmee het goud met een afstand van 7,25 meter. Dinsdagmiddag (foto) kreeg De Jong tijdens de medaille ceremonie zijn bronzen plak uitgereikt. Dit was genieten en nu focussen op aanstaande maandag, de laatste dag van het WK voor de 100 meter. 

100 meter

Joël loopt maandagavond 17 juli om 21:00 uur de finale 100 meter T63 tijdens het WK in Parijs. Op die afstand is hij met een pr van 12,03 de beste van Europa in zijn klasse. Het WK in Parijs is de eerste gelegenheid voor atleten om directe kwalificaties te behalen voor hun Nationaal Paralympisch Comité (NPC) voor de Paralympische Spelen van Parijs 2024. Het programma omvat 171 medaille-evenementen waarvan 93 bij de mannen en 77 bij de vrouwen en één in de gemengde categorie. Joël de Jong zet de komende tijd alles op alles om de Spelen in Parijs te halen op de verschillende onderdelen waar hij op uitkomt en daar dan ook sprekende Olympische prestaties neer te zetten. Naast het leveren van uitmuntende sportprestaties wil De Jonge als ambassadeur Inclusief Sporten laten zien dat met lef, motivatie en doorzettingsvermogen een beperking geen beperking hoeft te zijn om te kunnen sporten en presteren. Op welk niveau dan ook.

Joël de Jong: “Als ambassadeur van Sportakkoord Harlingen wil ik me met name inzetten voor inclusiviteit. Ik vind dat sport voor iedereen mogelijk moet zijn. Of je nou jong of oud bent, welke nationaliteit je ook maar hebt, arm of rijk bent, een handicap hebt of niet. Dat moet niets uitmaken. Dit wil ik doen door mijn verhaal zoveel mogelijk te delen. Hiermee hoop ik mensen te inspireren, activeren en motiveren. Met mijn kennis over de problemen waar mensen met een beperking tegenaan lopen, kan ik ook ideeën inbrengen om de sportgelegenheid voor mensen met een beperking te vergroten.”