3 augustus 2023

Broekstra snel op EYOF

Van 23 tot en met 29 juli werd het European Youth Olympic Festival (EYOF) georganiseerd in het Sloveense Maribor. Wytse Broekstra (15) had zich tijdens de Nederlandse Junioren Kampioenschappen in Eindhoven geplaatst voor het EYOF op de 100 meter en 200 meter schoolslag.

Vanuit 48 landen in Europa kwamen 2.500 jonge sporters en 1.000 begeleiders naar Maribor om met elkaar de sportieve strijd aan te gaan. Met elf disciplines, waaronder zwemmen, stond de Sloveense stad een week lang in het teken van sport. Met de nodige supporters uit alle Europese landen was het een groot succes.

Wytse mocht uitkomen op de 100 meter en 200 meter schoolslag. Met in totaal acht zwemmers (vier jongens en vier meisjes) vertegenwoordigde hij Nederland met TeamNL in Maribor.

Op de eerste zwemdag mocht Wytse aan de bak op de 200 meter schoolslag. In de voorronde werd een tijd gezwommen van 2,22.43 en verzekerde zich daarmee van de halve finale. Het niveau van alle delegaties was hoog. Met een tijd van 1,04.94 in de halve finale werd het Nederlandse record op de 100 meter schoolslag verbroken met een halve seconde. Dit was net niet voldoende voor een finaleplaats, omdat de zwemmers van zestien jaar nog sneller zwommen. Wytse behaalde een zeer mooie 12de plaats.

Naast de individuele nummers werd een aantal estafettes gezwommen. In de estafette van 4 × 100 meter vrije slag zwommen de jongens een tijd van 3,34.27 gezwommen, net niet voldoende voor een finaleplaats. De meisjes behaalden eveneens een mooie tijd van 4,04.35 op de 4 × 100 meter wisselslag, maar kwamen daarmee helaas ook niet in aanmerking voor de finale.

Met de gemengde estafette (4 × 100 meter wisselslag) werd in de voorronde wel een finaleplaats behaald met een tijd van 4,04.60 en in de finale werd deze tijd verbeterd met een tijd van 4,04.35, waarmee de zevende plaats werd behaald.

Voor Wytse en de andere sporters was het European Youth Olympic Festival een bijzondere ervaring. Met de officiële opening door de Sloveense minister-president en de presentatie van alle landen, alles live te volgen op de Sloveense televisie, was het een week om niet snel te vergeten.