24 juni 2024

Wytse Broekstra naar EK

De 16-jarige Wytse Broekstra uit Wijnaldum mag volgende maand meedoen aan het Europees jeugdkampioenschap zwemmen in Litouwen. Maar om dat te bekostigen, moet hij nog wel geld op zien te halen.

De Broekstra’s uit Wijnaldum zijn een grote zwemfamilie. Maar jongste zoon Wytse Broekstra heeft het meeste talent. Zo’n 20 uur per week traint de 16-jarige Wijnaldumer. Bij zijn zwemvereniging de Vikings in Harlingen, maar ook bij het opleidingscentrum van de KNZB in Drachten. Daarnaast doet hij aan krachttraining. Gelukkig krijgt hij van school alle ruimte, want alles moet wijken voor zijn zwemmen.

En met resultaat. Want in april werd het al duidelijk dat hij, als eerste in de familie, zich heeft geplaatst voor de Europese Jeugdkampioenschappen. “Ja, begin dit seizoen was het ook wel mijn doel om het te halen. Want voor nu mijn leeftijd is dat het hoogste wat ik kan halen”, vertelt Broekstra. “Ik had eigenlijk niet met mijn trainer op de planning staan om dat in april al te halen, maar dat is toen wel gelukt. En dat is mooi meegenomen, dan is de druk er ook wel vanaf.”

En dus mag hij begin juli aantreden in Vilnius, Litouwen. Maar dat tripje is niet gratis. De zwembond betaalt wel de meeste kosten van het kampioenschap.

Maar de ploeg moet nog zo’n 7.500 euro op zien te halen, voor de reis- en verblijfkosten. Om dat geld bij elkaar te krijgen is de KNZB een een crowdfundingsactie begonnen, waar Wytse ook een ambassadeur van is.

Over zijn kansen is Broekstra eerlijk. “Ik ben nu 16, geboren in 2008. En 2008, 2007 en 2006 die doen mee”, legt hij uit. “Dus ik zwem ook tegen jongens die wel twee jaar ouder zijn dan mij.” Toch heeft hij zijn doel duidelijk voor ogen: “Ik moet nu gewoon zorgen dat ik de finales haal, dat zou voor mij heel mooi zijn.”

Help Wytze Broekstra mee de finales van EJK te halen en doneer.

Bron: Omroep Zilt